Hasznos információk

Az arany évezredek óta az emberiség egyik legértékesebb árucikke. Nem csupán a díszítőművészetben és a pénzverésben játszott kulcsszerep miatt, hanem mert olyan kivételes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a befektetési portfóliók egyik legmegbízhatóbb alapvető elemévé teszik.

Az aranyba történő befektetés biztonságos

Az arany olyan eszköz, amely stabilitást biztosít a befektetők számára azáltal, hogy hosszú távú értéket képvisel. Ennek oka részben az arany korlátozott mennyiségében rejlik. A földkéregből való kitermelés nehéz és költséges folyamat, így az aranykészletek növekedése lassú, és a világban található összes arany mennyisége korlátozott. Ez hozzájárul az arany értékstabilitásához, még olyan időkben is, amikor más piacok ingadoznak.

Emellett az arany hagyományosan menekülési eszközként szolgál a gazdasági bizonytalanság idején. Amikor más eszközök, például részvények vagy kötvények értéke csökken, az arany általában nő vagy legalább stabil marad az értékében. Ez azért van, mert az emberek a biztonságos menedékhez fordulnak, és az arany az egyik legmegbízhatóbb menekülési lehetőség.

Ha egy szóval szeretnénk megfogalmazni, akkor többszínűséget, amit különböző oldalról nézve képes felvenni egy kő. A tulajdonoság szorosan egybeforrt az akvamarinnal, pedig nem csak ez az egyetlen ásvány, mely magáénak tudhatja ezt az egyedi védjegyet.

Mindenki emlékszik a 90-es évek ikonikus filmjelenetére, amikor Julia Roberts egy gyönyörű és egyben rendkívül értékes ékszert kapott Richard Gere-től a Micsoda Nő című romantikus filmben. Nem csoda, hiszen az ékszer a figyelemfelkeltés, a szépség kihangsúlyozásának egyik legősibb módja, a legjobb ajándék, ha kapjuk, de akkor is, ha adjuk. Nem utolsó sorban pedig, remek befektetés is lehet. Minél körültekintőbben választjuk ki, annál biztosabb, hogy hosszú távon értéket képvisel a viselője számára. De milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha nem csak egy könnyen beszerezhető kiegészítőre vágyunk, hanem egy komolyabb, stílusos, idő- és értékálló darabra? A BÁV ékszerszakértői az ilyen vásárlásokhoz nyújtanak most segítséget.

Ha nem is vagyunk drágakőszakértők, a gyémántok vásárlásánál segít eligazodnunk az úgynevezett 4C, azaz Carat (karát), Cut (csiszolás), Colour (szín) és Clarity (tisztaság). A BÁV szakértői is e négy jellemző alapján határozzák meg a drágakövek értékét.

Ritkasága és egyedülálló tulajdonságai miatt mindig is az egyik legértékesebb nemesfém volt az arany. Azonban nemcsak meseszép ékszerek alapanyagául szolgálhat, ma az egyik legbiztonságosabb befektetési forma.